Foto: SVT

Nytt förbud hotar lökodlingen

Uppdaterad
Publicerad

Odlarna av bönor och lök på Öland har hamnat i ett akut läge efter att Kemikalieinspektionen sagt nej till fortsatt dispens av växtbekämpningsmedlet Stomp.

I dag kallades politiker och landshövding till möte om krafttag för näringen.

– Det är mycket oroligt eftersom man har förbjudit det kanske viktigaste bekämpningsmedlet när det gäller löken. Det har man gjort mitt under arbetet med att få upp en ny produktion – och det är väldigt allvarligt, säger Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län.

”Ser bara risken”

Öland producerar ungefär sju miljoner kilo lök och tre miljoner kilo bönor samt ärtor om året.

När beskedet från Kemikalieinspektionen om att odlarna inte längre, efter fem år, får dispens för växtbekämpningsmedlet Stomp blev många på Öland oroliga eftersom de menar att det här beskedet på sikt kan slå ut hela näringen.

– Alla andra länders kemikalieinspektion har uppgiften att titta på risk kontra nytta, men i Sverige tittar man bara på en sak i taget. En organisation tittar på risken och då plockar man bort allt som det finns en risk med. Och då finns det inget kvar för vår verksamhet, säger Thomas Isaksson, vd Kalmar Öland Trädgårdsprodukter.

Vill gynna bättre medel

Enligt Kemikalieinspektionen innebär Stomp ett hot för vattenlevande organismer, och i en tidigare intervju med SVT Nyheter förklarade Agneta Westerberg vid Kemikalieinspektion varför myndigheten vill lyfta bort dispensen.

– Syftet med lagstiftningen är ju att få ut medel på marknaden som är bättre ur både hälso- och miljösynpunkt. I längden går det inte att bygga en verksamhet på årliga dispenser av otillåtna medel, sa hon då.

Hitta lösning tillsammans

Stefan Carlsson menar att det nu handlar om att samarbeta för att få en lösning på det hela.

– Vi måste ha gemensamma krafter, både den politiska kraften från riksdagen måste agera och jag måste agera på mitt sätt. Jag försöker få kontakt med departementen och myndigheterna för att få ordning på det här, säger Stefan Carlsson.

Fakta Stomp SC

Stomp SC innehåller det verksamma ämnet pendimetalin och var godkänt i Sverige fram till den 31 december 2008.

Godkännandet löpte ut sedan Kemikalieinspektionen avslagit en ansökan om förnyat produktgodkännande.

Ett av skälen till att godkännandet inte förnyades var att användningen av produkten bedömdes medföra oacceptabla risker för vattenlevande organismer.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.