Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För kalmarborna innebär det nya reningsverket ett säkrat friskt och levande hav. Hör Thomas Bergfeldt, vd för Kalmar vatten berätta mer i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Startskott för nytt reningsverk i Kalmar

Publicerad

Efter många år av förberedelser, juridiska processer och markberedning så inleddes byggandet av ett nytt reningsverk i Kalmar under tisdagen.

Investeringen är nödvändig enligt Thomas Bergfeldt, vd för Kalmar Vatten:

– Vi har idag ett verk som är över 60 år gammalt, som gör det svårt att klara reningskraven för framtiden. Dessutom har vi ett växande Kalmar med ökade spillvattenvolymer, så det är en nödvändig investering. Kalmarsundsverket är en viktig framtidssatsning.

Ökad taxa

Sedan 2016 har entreprenadindexet ökat med över 40 procent och enligt Thomas Bergfeldt så har Svenskt vatten beräknat att VA-branschen behöva fördubbla sina taxor de närmsta fem till sju åren.

– Det innebär ju då att en liter dricksvatten kommer att kosta kanske 10 öre litern i framtiden mot dagens fem öre, men det är stora investeringsbehov i VA-anläggningar och VA-nät och där har Kalmarvatten valt att ta sitt ansvar, säger Thomas Bergfeldt.

Bygget förväntas vara klart 2026/2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.