Kriminalvården planerar en ny anstalt i Kalmar. Akivbild. Foto: Per Danielsson/TT

Nytt storfängelse ska byggas i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen fattade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren beslut om att Kalmar är den stad som myndigheten ska rikta in sig på för att förverkliga planerna om en ny anstalt och ett nytt häkte i östra Sverige.

Inriktningen är ett häkte i anslutning till centralorten Kalmar samt en anstalt på lämplig plats inom Kalmar kommun, skriver Kriminalvården på sin hemsida. Om förutsättningar visar sig finnas kan häktet och anstalten bli en gemensam anläggning.

– Valet att etablera den nya anstalten i Kalmar innebär att vi kan ta tillvara på den kompetens som redan idag finns i Kalmar vilket är en stor fördel jämfört med att bygga upp en verksamhet helt från grunden, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg enligt pressmeddelandet.

Idag finns en anstalt i klass två med 60 platser i Kalmar, ett häkte med 35 platser samt ett frivårdskontor. Anstalten byggdes 1852 och bedöms ha begränsade förutsättningar för en modern anstaltsverksamhet, enligt Kriminalvården.

En målsättning är att den ska kunna tas i bruk 2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.