Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här byggs det nya vattenverket i Mörbylånga. Foto: SVT

Nytt vattenverk ska rädda södra Öland från vattenbrist

Publicerad

Efter ett par extremtorra somrar på Öland har en rad åtgärder satts in för att trygga vattenförsörjningen. Till exempel kördes tankbilar från fastlandet vatten till ön och en vattenledning drogs från Stora Rör. Nu byggs ett nytt vattenverk i Mörbylånga för att säkra behovet för södra Öland på lång sikt.

– Det kändes väldigt angeläget att bygga verket med tanke på den situation som varit de senaste somrarna, säger Jens Olsén VA- och fjärrvärmechef.

Det nya verket i Mörbylånga skall tas i drift lagom till turistsäsonen och invigs den 12 juli.

Verket kommer att ha en kapacitet på 4000 kubikmeter per dygn. Men verket kommer också att bli unikt i och med att man förutom att använda bräckt vatten från Kalmarsund och råvatten också kommer att ta processvatten från Guldfågeln och göra det till dricksvatten.

– I och med att vi bygger detta har vi säkrat upp Mörbylångas vattenförsörjning för lång tid framöver.

Kungen invigde

I mitten av juni förra sommaren var det kunglig invigning av avsaltningsanläggningen i Sandvik på norra Öland. Anläggningen med en kapacitet på 3000 kubikmeter per dygn står nu för trettio procent av Borgholms kommuns vattenförsörjning. Och grundvattennivåerna är tillbaka på normala nivåer.

– I dagsläget bedömer vi att vi kan hantera torrperioder i upp till åtta år jämfört med tidigare tre. Vi har gått från att köra från på rött och gult till att köra på grönt ljus. Det känns tryggt inför högsäsongen juni, juli och augusti, säger Marcus Werweinen Roos VA-chef i Borgholms Kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet