Butiken i Linköping där Annicka Gunnarsson har gjort ett studiebesök. Foto: Privat

Obemannade butiker kan bli verklighet i Oskarshamn

Publicerad

Ett lokalt utvecklingsprojekt tittar på möjligen att öppna obemannade butiker. Förhoppningen är att de ska öppnas i både i Bockara och Misterhult i Oskarshamn kommun.

Annicka Gunnarsson, projektledare för projektet som drivs av Hela Sverige Oskarshamn, har gjort ett studiebesök i en obemannad butik i Linköping och där har det fungerat alldeles utmärkt.  

–  Där funkar det så att man loggar in i butiken och öppnar dörren med sitt mobila bank-id. Du går runt i butiken som vanligt och sedan finns det en självscanningskassa där man scannar alla sina produkter och betalar med ditt betalkort, berättar Annicka Gunnarsson.

Locka fler invånare

Annicka Gunnarsson tycker att det är viktigt att det finns butiker med service på mindre orter, inte minst för att locka fler invånare till kommunen. I förstudien har också boende i områdena fått svarat på en enkät där man har undersökt intresset.

– Framförallt för att skapa inflyttning till orten, så tror jag att det här skulle vara en bra lösning, säger hon.

Utvecklingsprojektet pågår mellan våren 2018 och 2020.

I klippet kan du höra mer om varför Annicka tror på konceptet och hur det skapar arbetstillfällen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.