Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hingsten Öjvind kommer att ha bråda dagar när han kommer fram till stuteriet i Kokovoko, Kentucky, USA. Foto: SVT

Öjvind emigrerar för att säkra den svenska Gotlandsruss-stammen

Uppdaterad
Publicerad

Hingsten Öjvind, avlad och född i Långasjö söder om Emmaboda, ska ut på en lång resa med ett viktigt uppdrag: Hans gener ska ge ny livskraft till den svenska stammen av den anrika rasen Gotlandsruss.

Det blir en lång färd, först från Långasjö i Småland med bil till Belgien och därifrån flyg till New York där den amerikanska uppfödaren hämtar honom och kör sedan vidare till ett stuteri i Kentucky.

Där väntar ett tiotal Gotandsruss-ston som ska betäckas och ge tillbaka små gotlandsrusshingstar till Sverige.

Russ exporterades till USA på femtiotalet

Men vi tar det från början. I början av 1950-talet och ett par decennier framåt så skickades ett sjuttiotal Gotlandsruss med båt från Gotland till Amerika. Det var svenskättlingar i USA som börjat intressera sig för den helsvenska rasen och ville starta avel.

Öjvind är bara 1,5 år och knappt könsmogen än, men inom ett par år är förhoppningen att han kan avla fram ett par små russhingstar i USA. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Gotlandsrusset är den enda helt svenska ponnyrasen och har funnits i Sverige i minst 1000 år. I dag är den dock rödlistad och den svenska avelsbasen på Gotlandsruss har blivit smalare och smalare på senare år. Det väckte idén hos Långasjöbon och hästuppfödaren Alf Johansson att ta tillbaka några av de ”emigrerade hästarna” till Sverige, för att blanda upp den svenska stammen.

– Då visade sig att det inte fanns några hingstföl att få tag på, för de flesta där hade lagt av med aveln. Så då tänkte jag att vi skulle skicka en härifrån istället, säger han.

”Född i utvandrarbygderna”

Idén möttes med stor glädje bland russentusiaster både i Sverige och i USA, och mitten på december avgår den långa resan över Atlanten för hingsten Öjvind.

– Han är ju född i de här utvandrarbygderna där mängder av människor utvandrade för 100-150 år sedan och nu ska han göra samma resa, säger Alf Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer