Hans egna intresse för att brygga öl gjorde att företaget Brewmaster i Hovmantorp startades, nu ser VD:n Peter Nygren hur allt fler är intresserade av öl och öltillverkning, och han antar att pandemin gjort att intresset ökat. Foto: Karin Ahlgren

Han driver ett av Sveriges få mälterier

Publicerad

I Hovmantorp finns ett av landets få mälterier. Där tillverkas malt av spannmål – malt som är en av råvarorna vid öltillverkning. Och här har man märkt av det ökande intresset för öl och öltillverkning.

Något som i sig var anledningen till att företaget alls startade.

– Jag höll på med att brygga öl hemma, men tyckte att det var lite tråkigt att jag skulle använda samma råvaror som de stora ölbryggerierna och ville experimentera lite för att se vilka smaker jag kunde få ut, säger Peter Nygren som är VD på Brewmaster.

Han berättar att kornet de testade som vuxit på Öland, smakade annorlunda än det som vuxit i Småland.

– Och det beror väl troligen på att det är mer kalk i marken på Öland, säger han.

Han visar runt i företaget och i lokalerna ligger kar och med korn och vete i väntan på att mältas och bli en del av en framtida öl.

Jämför öl med bröd

När det handlar om öl och det stora intresset som finns för öl, så tror Peter Nygren att det handlar om att öl i sig kan smaka så olika och annorlunda beroende på hur det tillverkas. Han gör jämförelsen mellan öl och bröd.

– En stor stark ser jag som en formfranska, en ipa som fruktbröd och stout mer åt kladdkakehållet, men när det kommer till bröd finns det så väldigt många sorter, men inte fullt så många när det handlar om öl.

”Ganska komplext”

Men det är just i det området han vill jobba, att vara med och utveckla de olika smakerna på öl.

– Det är ju ganska komplext, det handlar om humle, malt, vatten och jäst som det går att få oerhört coola smaker ur, som stenfrukt, citrus, gräs, barrighet, jordighet och många andra smaker.

Att intresset blivit allt större just nu, antar han beror på att många blivit permitterade från sina jobb och därför också fått tid över för att brygga sitt egna öl.

Men själv har han lagt ner sitt hemmabryggande.

– Jag hinner inte det längre, säger Peter Nygren.

Tre svenska mälterier

Det finns tre svenska mälterier som tillverkar malt för öltillverkning. Dels företaget i Hovmantorp, dels ett i Warbro kvarn i Sörmland, samt ett större i Halmstad.

Vid malttillverkning startas processen med att vetet blötläggs i två dygn, så att vattenhalten i säden ökar – den delen kallas stöpning och när kornets groddar börjat synas är stöpningen klar.

Efter det hamnar kornet i groningskistor där det ligger i en temperatur av omkring 16 grader, där frigörs enzymer som bryter ner stärkelsen till olika slags sockerarter.

Det sista steget på ett mälteri är kölning där malten torkas och rostas i olika temperatuter beroende på vilken slags öl malten är ämnad att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.