Foto: Christine Olsson/TT

Ökning av kikhosta på Öland – livshotande för spädbarn

Publicerad

Flera fall av sjukdomen kikhosta har upptäckts på Öland vilket gör att smittskyddsenheten i Kalmar län nu uppmanar allmänheten till försiktighetsåtgärder.

– Vi har sett en ökning av antalet kikhostfall och under veckan har ett barn i sexårsverksamheten på Gårdby skola på Öland diagnostiserats med kikhosta, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Lömsk symptom

I nuläget finns det ett par fall av kikhosta på Öland. Just nu pågår arbetet med att försöka spåra smittkällan. I det aktuella fallet på Gårdby skola har barnet fått kikhosta av sin egen familj och samtidigt vistats som smittbärare i skolan.

Insjuknandet börjar oftast med lite feber, snuva och hosta. De två första veckorna av sjukdomen är smittsamheten som störst och den är svår att skilja från vanlig förkylning.

– Kikhosta är mycket smittsamt, men många vuxna kanske inte fårstår att det är just kikhosta man bär på utan tar det för en vanlig förkylning, säger Lisa Labbé Sandelin.

Livshotande för spädbarn

Främst bör föräldrar med spädbarn under ett års ålder vara extra uppmärksamma. Vaccinationerna vid så pass tidig ålder har ännu inte gett full effekt och barnen kan bli allvarligt sjuka.

Landstinget i Kalmar uppmanar nu vårdnadshavare att skydda sina spädbarn från nära kontakt med personer som har en misstänkt eller bekräftad kikhosta.

– Om barn under sex månader blir smittade av kikhosta kan det bli livshotande, säger Lisa Labbé

Nu arbetar Landstinget i Kalmar med att utreda alla fall av kikhosta som rapporteras in från länet.

– Vi går noga vidare med alla fall för att spåra alla kontakter som den smittade har haft tillbaka i tiden. Vi dokumenterar allt väldigt noga, säger Lisa Labbé.

Vaccinet inte hundraprocentigt

Men trots att personer vaccinerat sig mot just kikhosta betyder inte att man har ett fullgott skydd. Oftast behövs två omgångar vaccination för att skydda sig.

– Vaccinet mot kikhosta ger upp till 80 procents skydd och effekten avtar med tiden. Dagens föräldrargenerationen är sämre skyddade, så det gäller att vara uppmärksam på om symptom uppstår, säger Lisa Labbé,

Symptom vid Kikhosta

Kikhosta hos barn börjar som en vanlig förkylning. Barnet får hosta, ont i halsen och ibland lite feber. Efter ett par dygn hostar barnet allt mer, och efter en till två veckor är hostan svår och övergår i hostattacker.

Hostan har ett segt slem och under attackerna hostar barnet tills hen tappar andan. När barnet till slut drar in luft hörs det väsande eller pipande ljud som kallas kikning.

Ibland kan det bli svårt att andas och barnet kan bli blått i ansiktet. Det är jobbigt, men för de flesta barn som är äldre än ett år är det inte farligt. Läs mer under nästa rubrik om vilka barn som det kan bli allvarligt för.

Ofta avslutas hostattackerna med att barnet kräks upp slem.

Hostattackerna behöver inte komma särskilt ofta, ibland bara tre eller fyra attacker per dygn. Det vanligaste är att de kommer på nätterna när barnet ligger ner. Mellan hostattackerna kan barnet må bra och nästan inte verka sjukt alls.

Ibland kan hostattacker göra att barnet får kraftigt röda ögon. Det är inte farligt och det går över av sig själv efter fem-sex dagar.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.