Foto: Erhan Güner/Martina Holmberg TT

Metallsökare används på Öland – trots att det är förbjudet

Uppdaterad
Publicerad

På vissa campingplatser och badstränder på Öland har metallsökare använts för att söka efter föremål. Detta är inte tillåtet utan länsstyrelsens har godkännande. Därför går nu länsstyrelsen i Kalmar ut och informerar om metallsökarförbudet.

– Vi vill tala om innan det händer någonting att det är förbjudet. Vi vill inte sätta dit någon enskild, säger Eva Brynolf avdelningschef tillväxt och miljö på länsstyrelsen i Kalmar.

Fornfynd på Öland

Öland är känd som en av Europas mest fornlämnings- och fornfyndstätaste platser och sedan länsstyrelsen fått information om att metallsökare används på vissa platser går man nu ut och informerar om att det inte är tillåtet.

– Vi har fått in anmälningar från allmänheten att det förekommer och därför vill vi stävja detta. Det krävs tillstånd för att göra det här. Man får skicka in en ansökan så gör länsstyrelsen en bedömning, säger Eva Brynolf.

Föremål från järnåldern

Enligt länsstyrelsen kan det på en del av de platser där metallsökare använts finnas föremål från järnåldern. Genom att gå ut till samtliga campingägare på Öland hoppas nu länstyrelsen nå ut till en stor grupp människor om vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.