Öland – Hela Mörbylånga såldes till privatperson

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstag av en mäklare ledde till att en privatperson plötsligt blev ägare till hela Mörbylånga tätort. Det var när kyrkskolan såldes som misstaget skedde.

Stora delar av Mörbylånga kommun har sen i augusti förra året ägts av en privatperson vid namn Niklas Gunhamn. Ett misstag begicks när Niklas Gunhamn skulle köpa fastigheten där kyrkskolan står. Mäklaren gjorde fel och Gunhamn blev i stället ägare till hela Mörbylånga tätort.

– Jag skickade in en ansökan för att få köpa marken där skolan står, efterår lade jag papprena till handlingarna. Men jag borde nog ha tittat lite närmre, säger den något förvånade ägaren till Mörbylånga tätort.

I stället för att bryta ut fastigheten där skolan står hade Niklas Gunhamn fått hela fastigeheten för Mörbylånga 2:12, en yta på 537 000 kvadratmeter. Nu när han vet om vad som hänt passar han på att spekulera lite runt vad man borde göra som ägare till kommunen.

– Man borde ju passa på att resa en stor byst över sig själv, och det där med vägtullar ligger ju också i tiden.

Nu verkar det dock som om kommunledningen inte behöver oroa sig. Den nyblivne tätortsägaren säger sig vara beredd att sälja tillbaka marken för det symboliska priset av en krona.

– Man är ju lite orolig för att det ska dyka upp ett krav på fastighetsskatt på en 300 miljoner eller nåt, hoppas det löser sig fort, jag har inte tid att sköta hela Mörbylånga, säger Niklas Gunhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.