Öland – Korpar problem för fårägare

Uppdaterad
Publicerad

Korpar har blivit ett hot för fåruppfödare utanför Borgholm på Öland. Korparna samlas vid en omlastningsstation för sopor, men uppsöker också de betesmarker för får som finns i närheten

– Framåt sommaren är det ju meningen att jag skall släppa ut lammen på bete, men det vete sjutton om jag törs, säger Kiki Munck Svensson, fåruppfödare i Tryggestad utanför Borgholm.

I höstas fick hennes granne två lamm ihjälhackade av korpar, och fåruppfödarna i Tryggestad kräver nu av Borgholms kommun att man inför skyddsjakt på korparna. Men det tycker inte länsveterinären Leif Dahlgren är en bra ide; fårägarna själva får ta ansvar när det är dags för fåren att lamma, menar han.

Men en helt annan lösning är på väg. Omlastningsstationen skall stänga och en ny sluten sopanläggning skall byggas upp på ett annat ställe. Men vart korparna då kommer att ta vägen förtäljer historien ännu inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.