Friska tigrar avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Ingen tiger har lämnat Ölands djurpark på tio år. Enligt en källa är djurparken bara med i bevarandeprojekt ”för syns skull”.

Denna artikel är från den 13 november 2012, men delas tre år senare flitigt i sociala medier.

Ölands djurpark dödar, precis som många andra djurparker, fullt friska utrotningshotade djur trots att de deltar i ett internationellt samarbete för att bevara samma djur. Det kan Smålandsnytt och P4 Kalmar nu avslöja.

SVT granskar Ölands djurpark

Ska placeras ut i det fria

Så här sa Richard Berglund, som är driftschef på Ölands djurpark och son till ägaren Barbro Hägg, i Smålandsnytt efter att en tigerunge fötts 2009 om hur parken skulle medverka till tigerartens bevarande:

– Det är en jättestor, viktig del i att bygga upp beståndet.

För tanken är att de här små ungarna som föds i parkerna kan placeras ut i det vilda igen?

– Jajamen stämmer, nu är det en väldigt lång process innan man bygger upp beståndet och det gäller att våra koordinatorer och zoologer hjälps åt och att det inte blir inavel och sen ska det byggas ut och sen ska de släppas ut i naturen, säger Rickard Berglund.

Ingen tiger har lämnat parken

Ölands djurpark är medlem i EAZA, ett europeiskt nätverk för att rädda utrotningshotade djur. Ett viktigt uppdrag för nätverket är att rädda den sibiriska tigern. Men enligt EAZA så har inte Ölands djurpark skickat någon tiger ut i världen sedan 2002.

I de listor som parken har skickat till länsstyrelsen med information om hur många djur de har av alla arter, så ser vi att antalet tigrar inte ökat i samma utsträckning som de fötts. Källor säger till Smålandsnytt att anledningen är att friska tigrar har dödats.

Till EAZA har parken uppgett att tre tigrar har dött samtidigt som fyra nya har fötts. Men hur tigrarna dött uppger parken inte och vi har uppgifter som pekar på att flera tigrar av den extremt hotade arten har avlivats.

”Bara för syns skull”

Och vi får fler tecken på att Ölands djurpark inte tar så allvarligt på bevarandet av hotade arter. En tidigare anställd har berättat om hur djurparkens vd och ägare Barbro Häggs ser på bevarandearbetet.

”Bevarandeprojekten är bara för syns skull, det är ingen som tar det på allvar”, sa hon enligt vår källa.

Vi har utan resultat sökt Ölands djurpark för att få en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet