Ölands djurpark slipper rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal mot Ölands djurpark som var misstänkta för djurplågeri.

Åklagare Johan Henningsson väljer att lägga ner förundersökningen eftersom han inte har kunnat hitta något som talar för att något brott har begåtts.

I höstas upprättades en anmälan om djurplågeri mot djurparken efter att Smålandsnytt och P4 Kalmar avslöjade missförhållanden i djurhållningen, men utredningen har inte kunnat visa att något brott har begåtts.

– Det kan ju ha funnits missförhållanden i djurparken men det som har kommit fram under utredningen skulle inte hålla i en rättegång, säger åklagaren Johan Henningsson.

– Det var ju de anställda på djurparken som larmade om missförhållanden men när vi har pratat med ansvarig veterinär om till exempel att djuren skulle få för lite mat, att man tillkallar veterinär för sent när djuren är sjuka och det fall då en djurskötare slog ihjäl en sjuk näsbjörn men veterinären har ingenting att invända.

Varken länsstyrelsen eller Djurparksföreningen som har inspekterat djurparken kan enligt åklagaren styrka missförhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet