Anna Erici tävlar om titeln årets ”isvakspoet” med sin egenkomponerade dikt om Öland. Foto: Privat

Hon är Ölands egen ”isvakspoet”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Erici från Långlöt på Öland är en isvakspoet. I alla fall tävlar hon om titeln, med en egenkomponerad dikt, i den nationella tävlingen ”Hela världen badar”.

Anna Erici  är en av de fem nominerade ”poeter” som gått vidare till final i tävlingen. Hennes egen film är inspelad i Borgholms hamn där hon läser en egenkomponerad dikt på temat vinterbad.

– Jag blev så glad när jag fick mejlet på morgonen. Jag är ärofylld, säger Anna Erici.

Anna Erici har badat varje vecka sedan Lucia. Foto: Farhad Khalili/SVT

Isvakstävlingarna brukar normalt hållas i Skellefteå varje år och anordnas av Föreningen för Mörkret och Kylans Glada Vänner, men i år är tävlingen digital på grund av coronapandemin. Deltagarna fick istället spela in en video när de badar i en isvak och läser en dikt, något som öppnade upp för bidrag från hela landet.

Under de ovanligt snöiga och isiga veckorna på Öland i februari passade Anna Erici på att spela in ett bidrag.

– Jag tyckte att det var en utmaning att kunna läsa en dikt utan att tappa bort sig, säger Anna Erici.

Hur ofta brukar du vinterbada?

– Jag började vinterbada vid Lucia och sedan dess det har fortsatt. Vi är några stycken som badar varje vecka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.