Lagom till skördefesten i höst är det premiär för ”Ur sund, ur hav” – en film om det öländska fisket.
Förutom att porträttera de få fiskare som finns kvar på Öland idag, har filmarna Sven Ekberg och Niclas Wimmerberg tillsammans med författaren Johan Theorin även intervjuat ättlingar till de ölänningar som emigrerade till USA – och fortsatte de öländska fisketraditionerna i det nya landet.
– De var så tuffa. De bara fortsatte att segla sina skutor. Seglade upp till Alaska varje sommar och fångade enorma mängder lax, och stannade där och levde på båten, berättar Johan Theorin.
Legendarisk öländsk kapten
Uppskattningvis var det ett hundratal öländska emigranter som fiskade i Alaska, och än i dag finns spåren kvar. Filmen riktar särskilt fokus på fiskeskutan CA Thayer och dess kapten ”Whitehead Pete”, alias Peter Nilsson från Öland.
– Han var något av en legend i San Fransisco, och hade bland annat en egen saloon där han rekryterade ölänningar som kom till USA.
Skutan hade en helt svensk besättning mellan 1912 och 1926, och ligger i dag ankrad i det maritima museet i berömda Fishermans warf i San Fransisco.
En ärorik historia
I dag är fisket en näring på utdöende på Öland, och endast ett fåtal yrkesfiskare finns kvar – många av dem mycket gamla.
För Johan Theorin, vars anfäder var ålfiskare på Öland, har just bevarandet av berättelserna varit central.
– Jag var själv dålig på att bevara min egen släkts historia. Man fick höra mycket muntligt, och nu efteråt tänker jag att jag borde försökt spela in mer, säger han.
– Jag hoppas att filmen kan väcka glädje över att se fisket igen, och stolthet över den öländska fiskehistorien som är både lång och ärofylld.