Fläskkött från plankstek tros ligga bakom salmonellautbrottet på Ölandskrogen. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Ölandskrog stänger efter salmonellautbrott

Uppdaterad
Publicerad

En krog på Öland tvingas stänga efter att åtta fall av salmonella kopplats till restaurangen. Alla som insjuknat hade ätit plankstek.

Det är på grund av att flera har tvingas söka sjukhusvård för bland annat kraftiga diarréer som det har uppdagats. Samtliga hade besökt den aktuella krogen, ätit plankstek och fått salmonella. Även personal har smittats.

– Jag är fullkomligt övertygad om att det är något med planksteken. De som insjuknat har besökt krogen runt midsommar och alla har ätit rätten. Men mörkertalet är stort. Det är inte alla som blir så sjuka att man måste söka sjukvård, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare vid länssjukhuset i Kalmar.

Salmonellautbrott

Många turister

Flera av de som insjuknat är dessutom turister som nu befinner sig i andra delar av Sverige. Prover har tagits på mat från restaurangen och skickats till Livsmedelsverket. Inom några dagar väntas svar därifrån.

– Vi vet att den aktuella rätten bland annat innehöll fläskkött, kryddblandning och någon glaze. Vi hoppas kunna få specifika svar den här gången om var smittkällan är, säger Claes Söderström.

Smittar från föda

Salmonella smittar nästan uteslutande från föda till människa.

– Har du besvär med till exempel diarréer och har ätit på den aktuella restaurangen så kontakta sjukvården. Det är bra för oss att veta om det finns ytterligare fall som kan kopplas dit, säger Claes Söderström.

Det är livsmedelsinspektörerna på Borgholms kommun i samråd med Landstinget Kalmars smittskyddsenhet som har beslutat om stängningen.

Enligt Göran Borgö, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Borgholm, är samarbetet med den aktuella restaurangen just nu bra.

– De tar detta på allvar och har gått igenom sina lokaler och rutiner, säger han.

Köttleverantör misstänks

Just nu misstänks en tysk leverantör av ett parti fläskkött vara boven i dramat.

– Vi har fått information från Livsmedelsverket om att det är samma leverantör som fick ett parti kött stoppat för en tid sedan, säger Göran Borgö.

Restaurangägaren säger till SVT Nyheter Småland att man samarbetar med inblandade myndigheter och avvaktar Livsmedelsverkets provsvar.

SALMONELLA

Magsjukdom som sprids via mat och dryck som hanterats på ett felaktigt sätt. Ofta är det mat som tillagats vid för låg temperatur för att salmonellabakterierna ska dö. Bakterierna förs sällan över direkt mellan människor.

De vanligaste symptomen är diarréer, ont i magen och feber.

Har en inkubationstid på 2-7 dagar. Oftast blir man bra efter en till två veckor men salmonellabakterier kan finnas i avföringen upp till flera månader efter att man har blivit frisk. Därför är handhygien efter toalettbesök viktig.

Behandlingen går ut på att dricka mycket och stoppa vätskeförlusten som diarréerna orsakar. Man bör dricka ofta och lite i taget. Om små barn har kräkningar och diarréer är det extra viktigt att de får i sig vätska.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salmonellautbrott

Mer i ämnet