Svenskarnas partis 1 maj-demonstration i år. Foto: Johannes Toilf

”Olyckligt att de kommer tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråden Mats Green (M) och Ilan De Basso (S) kräver i en skrivelse till polisen att en gemensam planering likt den inför 1 maj görs, om Svenskarnas partis ansökan om att hålla torgmöte den 27 augusti beviljas.

”Det är olyckligt att det återigen kommer att framföras främlingsfientliga budskap i kommunen”. Så skriver de två kommunalråden i Jönköping gemensamt till Polismyndigheten. Men Mats Green menar att ett det den här gången finns små möjligheter att stoppa Svenskarna parti från att hålla torgmöte i staden.

– Det här är inget vi är särskilt glada över, säger han. Det kommer att inskränka på jönköpingsbornas rörelsefrihet. Men vi inser att vi har små möjligheter att påverka detta.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Redan i maj sökte kommunen tillstånd att genomföra kulturevenemanget ”Jönköpings många ansikten” på 1 maj nästa år, i ett försök att hindra Svenskarnas parti att komma tillbaka. Men Mats Green tycker ändå inte att det känns som ett nederlag att de återvänder så snart.

– Nej, tvärt om skulle jag säga. Första maj är vi jättenöjda med och den markering som vi gjorde då. Detta har vi ingen möjlighet att vinna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet