Foto: TT

Det händer om Ölandsbron stängs av – övning ska ge svar

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om Ölandsbron måste stängas av under en längre tid och inte kan användas som transportled? Det ska en övning ge svar på under tisdagen.

Det ska bland annat diskuteras vilka konsekvenserna blir om bron stängs av under längre tid, hur det påverkar orterna på Öland och vilka saker som ska prioriteras gemensamt.

– Öland är beroende av en fullt fungerande bro. Övningen ökar kommunernas kunskaper om konsekvenserna vid ett längre broavbrott där ersättningstrafik med vägfärja blir aktuellt. Underlaget som arbetas fram den 13 november kommer sedan att ligga till grund för våra egna krisövningar, säger Ann Willsund kommundirektör i Mörbylånga i ett pressmeddelande.

Flera aktörer

Det är bland annat Länsstyrelsen i Kalmar län, Kalmar kommun, Mörbylånga kommun, Borgholms kommun, Landstinget, Polisen, Trafikverket och Sjöfartsverket som bland annat ska hitta alternativa vägar om Ölandsbron skulle behöva stängas.

– Vi har inte haft en sådan här övning gällande Ölandsbron på länge, inte i den här konstellationen, säger Erik Richardsen krisberedskapshandläggare Länsstyrelsen i Kalmar län till SVT.

– Tanken är att respektive organisation sedan ska titta på vad man lärde sig och vad man behöver göra mer, säger Erik Richardsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer