Under det gångna året har Region Kronoberg fått fart på operationerna igen. Foto: Staffan Löwstedt / TT

Positiva beskedet – operationsköerna minskar i Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna för en operation i Kronoberg har minskat under det gångna året. 71 procent får nu sin operation inom 90 dagar.

– Här ser vi fördelarna med två opererande sjukhus, där vi har kunnat utnyttja Ljungby på ett mycket bra sätt, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Under pandemin har många operationer fått vänta och i februari i år stod 4000 patienter i Kronoberg i kö för en operation, ungefär 1000-1500 av dem var sådana operationer som skjutits upp.

Canceroperationer och andra akuta operationer prioriterades och andra fick vänta, så vårdskulden växte. För ett år sedan, i juni 2020, var det 56 procent som fick sin operation inom 90 dagar. Men nu syns alltså en förändring.

Snabbt ställt om

Återhämtningen beror på flexibel användning av operationssalar och dess personal, samt att många operationer genomförts hos privata aktörer.

– Vi har varit flexibla med hur många operationer som utförs beroende på belastningen på vården av covid-19. När tillfälle har getts har vi snabbt ställt om med korta planeringstider, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Nytta av två sjukhus

Ljungbys operationsplanering har varit i stort sett intakt, med undantag för kortare perioder, då covid-vården koncentrerats till Centrallasarettet Växjö. Enligt regionen har varje salstimme använts på båda sjukhusen och öppettiderna har förlängts.

– Här ser vi fördelarna med två opererande sjukhus, där vi har kunnat utnyttja Ljungby på ett mycket bra sätt. Samtidigt har det varit av stor vikt att vi har kunnat erbjuda operationer hos privata aktörer i stor utsträckning, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

För att fortsätta minska köerna kommer en så kallad SMART-sal att införas i Ljungby. Där ska operationer som lämpar sig samlas, något som gör att cirka sju patienter kan opereras under en dag istället för som idag fyra.

Privata aktörer viktig kugge

Satsningen av statsbidrag för att genomföra operationer hos andra aktörer är också en viktig bidragande faktor till den kortade kön. 1223 patienter har mellan augusti 2020 och juni 2021 opererats hos främst privata aktörer som inte belastats av covidvården på samma sätt som den offentliga vården. Av 2317 patienter som ringdes upp och fick frågan om att operera sig hos annan aktör var det 1223 som tackade ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.