Oppositionsrådet, moderaten Christina Fosnes, vill att simhallsprojektet i Kalmar snabbas på med hjälp av en extern aktör. Foto: SVT

Oppositionen i Kalmar: Simhallsprojektet ett riktigt magplask

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av en ny simhall i Kalmar ser ut att dröja och kan stå färdigt tidigast om tre år. Oppositionen menar att en extern aktör som tar över hela projektet skulle få det att bli klart snabbare.

I ett utspel på torsdagen uttryckte oppositionen i Kalmar kommun att man inte vill vänta längre på en ny simhall. Simhallen är sedan flera år utdömd och anses ha gjort sitt.

– De styrande har vid två valrörelser lovat en simhall på plats, men vi ser inte någon. Vi behöver få till en debatt och ett beslut kring den här frågan, säger oppositionsrådet Christina Fosnes (M).

En plan för en ny bad- och friskvårdsanläggning har funnits länge och en utredning pågår. Enligt planen skall den byggas i Snurrom-området. Enligt Kristina Fosnes skulle kostnaden för en sådan anläggning ligga på cirka en halv miljard kronor.

Vill ha hyresavtal

Men oppositionen lämnade på torsdagen in en motion där man föreslår att en privat aktör istället tar över, finansierar och sedan hyr ut hela anläggningen för 20 miljoner kronor om året.

När kan den nya bad- och friskvårdsanläggningen stå klar om ni lyckas ta beslut nu?

– Om fyra eller absolut tidigast om tre år, säger Christina Fosnes (M).

Se deras utspel i videon ovan!

Simhallen klar 2022 enligt de styrande

Det styrande kommunalrådet i Kalmar Johan Persson (S) säger i en kommentar till SVT Nyheter Småland att det pågår en process med att ta fram en detaljplan som kommer bli klar senare i år.

– Alla parter måste invänta beslutet om detaljplanen, även oppositionen, säger Johan Persson.

– När den är klar vill vi hitta det bästa ekonomiska alternativet för en simhall. Då måste man ställa ett privat ägande med ett hyreskontrakt för kommunen mot ett kommunalt ägande. Sedan kan man bygga. Om tre år, 2022, kommer det finnas en ny simhall i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.