Foto: Pi Frisk / Svd / TT

Så synar du din optiker

Uppdaterad
Publicerad

Bristfällig fortbildning hos optiker gör att dolda ögonsjukdomar kan missas. Nu vill optikerförbundet göra kunder uppmärksamma på att kontrollera sin optikers utbildning.

Trots att det sedan 2009 finns ett offentligt register på Internet över optikers utbildningsnivå är det få som vet om det. Och att gå till en optiker som slarvar med fortbildningen kan leda till att dolda ögonsjukdomar missas.

– Optiker som inte har vidareutbildats är inte lika pålästa och kan missa dolda sjukdomar, säger Paul Folkesson Optikerförbundets ordförande. Diabetes och högt tryck är sådant som en välutbildad optiker kan upptäcka. Är man uppdaterad vet man vad man ska leta efter.

Lätt att se

Nu vill Optikerförbundet göra kunder uppmärksamma på att det finns ett register där man lätt kan se utbildningsnivån på sin optiker, och detta är något som diskuteras flitigt i Jönköping nu i dagarna när 500 optiker deltar i Skandinaviens största fortbildningskongress för legitimerade optiker på Elmia.

Natalie Eileia har linser och under en lång tid gick hon till optiker som visade sig sakna rätt utbildning.

– Det uppdagades först vid ett ägarbyte. Då frågade de om jag vetat om att min optiker inte var legitimerad men det gjorde jag inte.

Vet du om att det finns ett register där man kan se utbildningsnivån?

– Nej det visste jag inte.

Registret som Optikerförbundets ordförande Paul Folkesson kallar för ”en offentlig hemlighet”, finns på förbundets hemsida. Men få vet om det och ingen marknadsföring har gjorts.

– Det är en kostnadsfråga, och det är svårt att nå ut. Folk blir intresserade först när något allvarligt inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.