Fackeltåg i Växjö manifesterar mot våldet mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka pågår “Orange Week – en vecka fri från våld” för att uppmärksamma och ta ställning mot våldet mot kvinnor och flickor.

På måndagskvällen samlades människor i centrala Växjö för att först höra tal av landshövding Maria Arnholm och därefter marschera genom stan i en manifestation mot våld mot flickor och kvinnor.

– Det här är en fråga som angår oss alla Det är en samhällsfråga – inte en enskilds angelägenhet, säger Monika Nielsen som är enhetschef på Familjefrid Kronoberg, som är med och arrangerar Orange Week.

Orange ljus på byggnader

Under veckan kommer många av stadens fastigheter lysas upp i orange för att uppmärksamma händelsen. Dessutom kommer det att ordnas föredrag och föreläsningar på olika teman med bärighet på våld i nära relationer.

 I fjol blev det ingen marsch på grund av coronan, men på måndagkvällen gick startskottet med fackeltåg genom stan.

– 2019 var vi 150-170 personer. Jag hoppas på minst det dubbla i år. Genom att komma och gå med oss här, så kan man visa att man tar ställning för de våldsfria relationerna. Det är det vi tågar för idag,  säger Monika Nielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.