Sune Haraldsson, vice ordförande för Smålands vattenkraftförening, ser en trend i att vattennivåerna blivit allt högre de senaste åren. Foto: TT/Privat

Oro bland kraftverksägarna i Småland

Publicerad

De höga vattennivåerna i Smålands västra delar har skapat oro bland kraftverksägarna, enligt samverkansorganisationen Smålands vattenkraftförening. Vissa kraftverk har tillfälligt tvingats stänga ner elproduktionen för att inte riskera att vatten tränger in i maskinutrymmen och skadar utrustning.

De höga vattennivåerna i västra Småland har skapat oro bland kraftverksägarna i Småland enligt Sune Haraldsson, vice ordförande för Smålands vattenkraftförening. Samtidigt kan ökade vattenflöden vara något man måste vänja sig vid.

– Vi har sett tendenser de senaste åren på att det blir allt högre flöden och att vårfloden kommer i januari istället för i april som är det normala, säger han.

De höga vattenflödena gör att kraftverken inte kan producera så mycket el som vanligt eftersom vattnets fallhöjd före och efter turbinen blir för liten, vilket minskar produktionen.

Ägarna samarbetar för att få undan vattnet

– Våra medlemmar gör sitt bästa för att få undan vattnet, men samtidigt finns det inte så mycket att göra när man drabbas av mycket nederbörd. Just nu ser vi att vattennivåerna har sjunkit på vissa ställen men det är fortfarande många av våra medlemmar som kämpar med höga flöden, berättar Sune Haraldsson.

Det är inte första gången regionen drabbas av stora mängder nederbörd och höga vattenflöden. 2004 uppmätte många kraftverk i Småland dubbelt så stora vattenmängder som uppmätts i vinter, men eftersom nederbörden då kom under sommaren kunde växtlighet och solsken hjälpa till att minska vattenmängderna.

Smålands vattenkraftförening rekommenderar nu sina medlemmar att samverka med varandra för att med gemensam kraft försöka minska vattenflöden i dammar och vattendrag, samt kontinuerligt kontrollera så att kraftverkens dammar fortsatt klarar trycket från vattenmassorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.