Foto: TT/SVT

Oro i kommunerna när torkan sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Torkan som drabbat Öland har nu även spritt sig till fastlandet. Många privatpersoner med egna brunnar drabbas. Men även det kommunala vattnet är hotat.

Det finns oro i kommunerna i sydöstra Sverige. Om årets torka fortsätter står man inför en unik situation.

I Karlskrona kommun måste man bli klar med en ny vattenledning till kommunens östra delar. Man är rädd att de uppborrade brunnarna ska sina.

Vattenbristen i sydostsverige

– Vi har stora bekymmer i den östra delen av kommunen framförallt i Fågelmara. Normalt ligger grundvattnet i de bergborrade brunnarna 20-30 meter under markytan. I dag ligger det 60 meter under markytan och brunnarna är inte mer än 80-100 meter, säger Kenneth Johansson, va-chef på Karlskrona kommun.

Han poängterar det innebär att det inte finns några reserver alls och fortätter:

– Man sover lite oroligt om nätterna. När ringer vi efter en tankbil som kan köra vatten om inte vattnet räcker i brunnarna i Fågelmara?

Liknande problem i Västervik

Torkan ställer till med liknande problem i exempelvis Västerviks kommun. I Blankaholm söder om huvudorten har kommunen letat efter en ny vattentäkt i flera år. Nu är jakten på mer vatten akut.

– Öland har värst problem med vattenförsörjningen. Men vi har jättestora problem också. Vi ser med oro på vad som ska hända nästa år. Vi hoppas på regn nu, säger Västerviks va-chefen Ruben Öberg.

I norra delen av kommunen, i Dalhem, sinade kommunens brunn i våras.

I Växjö uppges läget vara under kontroll men inte utan att vissa orosmoln.

– Där vi är mest bekymrade för är Braås där vi har ett problem i grundvattenformationen där vi har försämrad kvalitet och försämrad mängd i våra borror. Där ska vi nu gå in och göra tillfälliga åtgärder och förstärka den försörjningen, säger Steve Karlsson, va-chef på Växjö kommun.

Det som blir avgörande nu är hösten – det måste regna ordentligt resten av oktober och november – annars kan det bli en unik situation nästa år.

Nivåerna är mycket under det normala

Grundvattennivåerna i sydöstra Sverige  är just nu mycket under det normala. Men torkan ses än så länge som naturlig – grundvattnet varierar från år till år. Samtidigt finns ett annat klimatscenario – att vi är på väg mot varmare tider vädermässigt.

– Om den här perioden i sig har med klimatförändringen att göra är väldigt svårt att svara på, däremot kan man se det som en varningssignal för den här delen av landet. Det är något man bör planera för, säger Bo Thunholm, Sveriges geologiska undersökning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger att man i och med årets situation, i framförallt då sydöstra Sverige, så kommer man att hålla mer koll på hur samhällets vattentillgång utvecklar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i sydostsverige

Mer i ämnet