Krock mellan rallytävling och yogakurs

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga rallytävlingen utanför Ljungby har fått ansvariga på Skandinavisk Yoga-och meditationsskolan i Hamneda att reagera. Bullret kan störa eleverna.

Nu på lördag körs rallytävlingen Midsommardansen på skogsvägar runtom i Ljungby kommun. Men alla är inte lika glada över folkfesten. Ansvariga på Yoga- och Meditationsskolan i Hamneda är oroliga över att yogaeleverna ska störas.

– Vi har en mycket känslig kurs på gång. Folk kommer till kursgården från hela världen. De vet att det är lugn och ro här. Det händer något mycket djupgående, berättar Anna Sigurdsson som är ledare på kursgården.

– Vi vill störa så lite som möjligt, säger Hans Karlsson, ordförande i Ljungby Motorklubb.  Alla har vi olika intressen men jag kan inte påverka hur landsvägen går.

Kör i normal hastighet

Rallytävlingen Midsommardansen går traditionsenligt en helg i slutet av maj. 160 förare från södra Sverige kör totalt 15 mil under lördagen. Tävlingen är uppdelad i sex olika sträckor på landsvägar runt om i Ljungby kommun. Bilarna kör förbi kursgården i Hamneda när förarna ska ta sig mellan två tävlingssträckor.

– Så de kör i vanlig hastighet förbi kursgården, säger Hans Karlsson. Så just där är det ju ingen tävling. Den trafiken kan vi inte ändra på i dagsläget. Vi anser att de bilar vi kör inte bullrar mer än andra bilar.

Oro över elevernas koncentration

Men stiftelsen Skandinavisk Yoga- och Meditationsskola i Hamneda har haft problem med tävlingen under de senaste åren. Bullret har stört deltagarna i skolans kurs med yoga och meditation.

– Det har inte varit så bra de senaste gångerna. Redan 2011 kommunicerade vi flera gånger med motorklubben och bad dem ta hänsyn nästa gång, berättar Anna Sigurdsson.

Bilarna kommer att köra förbi kursgården en gång under lördagseftermiddagen och målgången för en av specialsträckorna är placerad ett par hundra meter från skolan.

– Det handlar om cirka tre timmar under lördagen, säger Hans Karlsson.

– Vi på kursgården och jag har inte något emot rally som sådant. Det behövs bara lite hänsyn, det finns så många vägar att välja mellan här i Ljungby, säger Anna Sigurdsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer