Foto: SVT

Ortopeden: ”Kvinnor har mer benskörhet än män”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik från MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap drabbas kvinnor värst av fallolyckorna under vinterhalvåret. Enligt läkaren Anders Linge i Kalmar kan orsaken vara att kvinnor har mer benskörhet än män.

Verksamheten på ortopedkliniken i Kalmar påverkas av det hala väglaget kring vintertid. I några fall får inbokade operationer skjutas på framtiden till följd av akuta skador orsakade av fallolyckor.

– Det kan vara så att vi får in patienter med så pass allvarliga skador som måste opereras akut. Då får vi exempelvis skjuta på en planerad operation, säger Anders Linge som är verksamhetschef på ortopeden i Kalmar.

Axel och armbågsfrakturer vanligt

Handledsfrakturer är vanligast enligt Anders Linge. Det handlar oftast om att de olycksdrabbade försöker parera fallet mot marken med hjälp av händerna.

– Det är också vanligt med axel och armbågsfrakturer just när man parerar fallet, säger han.

Fler kvinnor än män drabbas

På ortopeden i Kalmar är två tredjedelar av platserna för akuta fall och en tredjedel för planerad ortopedisk operation. Den halka som uppstått de senaste dagarna har de flesta blivit varnade för. Därför är det just nu inte överbelastat på ortopeden i Kalmar enligt Anders Linge.

– Generellt sett ser jag att det kommer in fler kvinnor är män med benbrott. Det beror på att kvinnor har mer benskörhet och i allmänhet är lättare i vikt än vad män är, säger Anders Linge.

Promenerar kvinnor mer än män?

Det kan jag inte svara på, det kan vara så. Men det är inget jag har någon statistik på.

SVT Nyheter Småland har i dag berättat att Västerviks kommun delar ut halkskydd gratis till pensionärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer