Foto: Bilderna är hämtad från rapporten

Osäker framtid för äventyrsbadet i Tingsryd

Publicerad

Vattenpalatset Kaskad i Tingsryd skulle behöva renoveras för minst 15 miljoner kronor. Kommunen måste lösa de akuta renoveringsbehoven, men framtiden är osäker för äventyrsbadet.

Kaskad byggdes 1989 och ägs nu av det kommunala bolaget Tingsryds Utveckling och Fastigheter AB, TUFAB. Efter att TUFAB upptäckt brister i anläggningens betongkonstruktioner anlitade de ett konsultföretag för att utreda simhallens status.

Rapporten från konsultföretaget visar stora renoveringsbehov, bland annat finns betongskador, läckage och sprickbildningar.

Enligt beräkningen från utredningen skulle de åtgärderna som behöver göras kosta minst 15 miljoner kronor, men kan också bli dyrare.

I rapporten står det också att det inte är orimligt att det sedan blir en årlig kostnad för underhåll och reparationer på mellan 3 till 4 miljoner kronor eftersom simhallen är gammal och sliten. 

Ny simhall?

På kort sikt måste kommunen göra åtgärder så att det går att driva simverksamhet. De har ett kontrakt med Medley på fem år som de inte kan bryta, men på längre sikt är framtiden osäker för Kaskad. 

– Sedan vill jag lyfta frågan i ett vidare perspektiv. Jag vill också involvera medborgarna. Ska vi ha en simhall eller inte? Ska vi ha ett äventyrsbad? Det är det som vi behöver jobba med nu framöver. Vi har fem år på oss att ta den långsiktiga pucken, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S).

Under måndagen ska politiker och tjänstemän på Tingsryds kommun ha ett möte med konsulterna som gjort rapporten för att se hur de ska gå vidare.

– Det handlar både om vad vi måste göra för att klara de fem åren som vi har avtalat med en hyresgäst och se vad som behöver göras på längre sikt. Konsulterna vill också presentera vad det skulle kosta att bygga en ny badanläggning i förhållande till att renovera och det kan också vara relevant att titta på, säger Karin Nilsson, vd på Tufab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer