Handelsbanken vill erbjuda Oscar Lindqvist från Lammhult ett bankkonto men inget bankgiro eftersom han är omyndig. Foto: SVT

Unga entreprenörer nekas bankernas företagstjänster

Uppdaterad
Publicerad

16-årige entreprenören Oscar Lindqvist från Lammhult startade sitt företag i höstas men nekas bankföretagstjänster på grund av sin ringa ålder. ”Man måste vara myndig för att få använda företagspaketet”, säger Maj-Lis Pettersson från Handelsbanken.

– Framförallt vill jag ha bankgiro, ett företagskonto och ett kort kopplat till det. Jag vill kunna konkurrera på samma villkor som alla andra i min bransch, säger Oscar Lindqvist.

Oscar Lindqvists företag erbjuder drönartjänster som tar bilder på bland annat hus och skog. Han har kontaktat alla de stora bankerna men fått nej av samtliga. Han får inte teckna banktjänster för sitt företag innan han fyllt 18 år.

Finns alternativ

– Företagserbjudanden och fullmakter för tillgång till tjänsterna kräver att det är myndiga personer som tecknar dem, men vi har erbjudit Oscar alternativa lösningar, säger Maj-Lis Pettersson på Handelsbanken.

Det banken kan erbjuda är ett löpande konto som godkänts av förmyndare. Detta konto kan inte kopplas till ett bankgiro, men den omyndige kan ta emot insättningar från både företag och privatpersoner och det går också att swisha pengar. Kontot kan anges som mottagare av betalning på fakturor.

Men Oskar är ändå inte nöjd eftersom han vill ha just ett bankgiro.

– Jag får vänta tills jag fyller 18 år, men det är konstigt att det går att starta företag vid 16-års åldern men att man då inte får teckna bankföretagstjänster, säger Oscar Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.