Foto: Pressbild

Oskarshamn startat igen efter nya problem

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen bara några timmar efter att O3 startat upp tvingades ägarna OKG stoppa reaktorn igen, något som inträffat flera gånger i höst. Den här gången var det en ventil i turbindelen som började läcka.

Arbetet pågick fram till lördag kväll och vid 21-tiden kunde anläggningen startas igen.

O1:an stoppades enligt plan tidigare under fredagen för byte av högtrycksturbin. Och det har varit en problemfylld höst för OKG i Oskarshamn med många driftstörningar. Bland annat har man haft problem med stora  ansamlingar i av maneter vid kylvattenintaget.

– Ja, vi har haft störningar på vägen. Det är ju naturligtvis så att vi hellre hade sett att vi hade producerat el. Men ambitionen är nu ha en säkrad vinterproduktion, säger Anders Österberg informationschef OKG

Påverkar trovärdigheten

Vad betyder det här för trovärdigheten för kärnkraftsindustrin och för er på OKG som producerande företag?

– Den där frågan borde du ställa till omvärlden. Men jag kan ha en förståelse för att man kan tycka att vi borde producera el istället för att ha en massa driftsörningar, säger Anders Österberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverket OKG

Mer i ämnet