Akutkliniken på Oskarshamns sjukhus har landets kortaste väntetider. Foto: SVT

Oskarshamns sjukhus har landets snabbaste akutmottagning

Publicerad

Färsk statistik från Socialstyrelsen visar jämförelser mellan väntetiderna på akutmottagningarna på landets sjukhus. 

Och det sjukhus där man behövde vänta minst är Oskarshamns sjukhus.

Socialstyrelsen har jämfört akutmottagningarna i Sverige under 2020 och hur länge patienter får vänta på vård, så kallad vistelsetid. Och kortast vistelsetid på akutmottagning i landet hittar man på Oskarshamns sjukhus. 

– Det är väldigt smickrande! Vi är väldigt glada att vi får den uppmärksamheten, säger Linda Axelsson som är verksamhetschef vid akutkliniken på Oskarshamns sjukhus.

Litet sjukhus

Vistelsetiden på akuten i Oskarshamn var två timmar och femton minuter, visar undersökningen. Det kan jämföras med medianvärdet för landet som var ungefär 3,5 timmar. Längst väntetid hade Södersjukhuset i Stockholm med en väntetid på sex timmar. 

Framgångsreceptet för Oskarshamns del kan ligga i att det är ett litet sjukhus. 

– Jag tror att mycket handlar om de korta beslutsvägar som finns på små sjukhus. Och vi jobbar hårt med våra flöden och våra tider, säger Linda Axelsson. 

Uträknat på alla Sveriges 21 regioners sjukhus, visar det att region Kalmar län har landets kortaste väntetider på akutmottagningarna. Region Kronoberg ligger på en sjunde plats i statistiken. 

Längst väntetid är det i storstadsregionerna, där Region Stockholm innehar den mindre smickrande topplaceringen.

Aldrig sitta still

Akutkliniken i Oskarshamn tänker inte luta sig tillbaka och nöja sig med att vara bäst i landet – arbetet går vidare. 

– Nej, man får aldrig sitta lugnt i båten, utan man måste fortsätta jobba, fortsätta följa statistiken och angripa där vi ser att det falerar, säger Linda Axelsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.