Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra barnen själva hur de tycker om evenemanget. Foto: SVT/Hamed Ubaidi

Här snorklar skoleleverna i 14-gradigt vatten på Öland

Publicerad

Genom att snorkla och håva in växter och djur fick eleverna på Torslunda skola på Öland lära sig mer om havet och dess kretslopp på Östersjödagen. Trots regn och 14 grader i vattnet valde en del elever att dyka ner under ytan.

Östersjödagen firades för tredje året i rad på Öland och nytt för i år var att elever från Torslunda skola bjöds in för att få lära sig mer om Östersjön – på nära håll.

Eleverna fick bland annat testa på att håva in djur och växter i havet, se en film om Östersjön, lära sig mer som nedskräpning och ett fåtal elever valde till och med att testa på snorkling trots det kalla vädret.

Mörbylånga

Firar Östersjödagen

– Alla behöver veta mer om Östersjön. Vi har bara ett hav här och det måste vi vara rädda om, säger Stina Nilsson, föreståndare på Naturum Trollskogen, som håller i Östersjödagen.

Tilda Engström, elev på Torslunda skola fick testa på att håva efter fiskar och växter i havet.

– Det var kul men lite kallt i vattnet, säger hon.

I klippet ovan kan du höra mer om vad eleverna tyckte om Östersjödagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet