Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya rikstäckande konstutställningen Vävda rum suddar ut gränserna mellan det fysiska rummet och det digitala. Foto: Pressbild

Se den osynliga konsten som är utspridd över landet – bland annat i Västervik

Publicerad

Lila renar och en personlig tränare. Runt om i Sverige pågår just nu den virtuella konstutställningen Vävda rum. I över hundra kommuner visas digitala konstverk upp skapade av tio olika konstnärer.

I klippet ser du när konstverken dyker upp i Västervik

– Det här kan vara ett sätt att sprida konsten till fler, säger Linn Hübinette på Sveriges konstföreningar, som projektlett utställningen Vävda rum.

På torg i hela landet

Med blotta ögat syns inte konstverken, det är först när man tar upp mobilen som de kommer till liv. En del går att se medan andra bara går att höra.

– Verket ”Det långa sorlet” är placerat på torg runt om i landet och tanken är att verket ska vara som ett virtuellt klotterplank, säger Linn Hübinette och fortsätter:

– Besökaren kan skriva ett meddelande i verket i en del av landet som då kan läsas i en annan del.

132 kommuner

De tio konstverken finns utspridda i 132 kommuner i Sverige, bland annat Västervik, Kalmar och Växjö, och för att betrakta konsten behöver man ladda ner appen ”Vävda rum”. Utställningen pågår mellan den 20 maj och 30 september.

Vad är AR?

AR står för Augmented reality – förstärkt verklighet. Det är en sorts virtuell verklighet där datorgenererad information, såsom bilder, ljud, text och grafik kombineras med den fysiska miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.