Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reporter Lotta Madestams bilder från platsen och hör henne berätta om synen som mötte henne i klippet. Varning för obehagliga bilder. Foto: Lotta Madestam/Dagens Vimmerby

Otäcka fyndet i Vimmerby – levande höns bland slaktade djur

Uppdaterad
Publicerad

Levande höns som äter av döda djurkroppar i en container – det var synen som mötte Dagens Vimmerby när de undersökte ett tips om djurplågeri på ett företag i kommunen. Nu har en anmälan om missförhållande upprättats hos länsstyrelsen.

Reporter Lotta Madestam från Dagens Vimmerby blev chockad över den syn som mötte henne. Tipset hon fått handlade om att det fanns levande höns i en container. Men hon hade inte väntat sig att de skulle vara så många.

– Jag såg på långt håll att det förkom något som rörde sig, men jag tänkte att det kunde vara vita sopsäckar. När jag kom närmare kanten såg jag inte något, men jag hörde ljud.

För gamla för äggproduktion

Hon uppskattar antalet levande höns till minst 30. De klev omkring på högen av redan döda höns. Enligt uppgifter till tidningen ska företaget ifråga ha slaktat 3000-4000 höns tidigare i veckan.

– Det var så mycket värre än vad jag trodde. Hur de gick runt och åt bland de döda hönsen. Det var ett febrilt ätande får jag säg, de riktigt pickade i sig.

Ägaren till företaget ska ha anlitat slakthjälp då hönorna blivit för gamla för äggproduktion. Den här gången använde han sig av en ny firma, enligt tidningen.

Anmälts till länsstyrelsen

Länsstyrelsen Kalmar bekräftar för SVT Småland att de varit på plats och sett situationen, och att en anmälan om missförhållande inkommit.

– Vi bedömer det som en allvarlig anmälan, vi kommer inte kommentera det mer, säger Fredrik Ustrup, chef för djurenheten på länsstyrelsen.

SVT har sökt ägaren till äggföretaget utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.