Den till synes vilda halsbandsparakiten lockar fågelskådare till ett bostadskvarter i Kastlösa. Hör fågelskådarna berätta mer i klippet. Foto: Tobias Berger

Halsbandsparakit har dykt upp på Öland: ”Uppträder vilt”

Uppdaterad
Publicerad

Den gröna fågeln är en halsbandsparakit som är sällsynt i Sverige. Den är mer känd som en uppskattad burfågel.

Nu flyger papegojan runt i ett bostadskvarter i Kastlösa på Öland och samlar fågelskådare som vill kunna pricka av den.

Rapporter finns bland annat från parker i Nederländerna, Storbritannien och Belgien där den lyckats skapa vilda populationer, enligt fågelskådaren Pav Johnsson, som är en av de största naturentusiasterna på Öland. Han har sett papegojan flera gånger.

– Jag känner mig lugn nu när jag har kryssat av den, säger han.

Klarar milda vintrar

Fågeln har visat att den klarar sig bra vid milda vintrar. De boende i kvarteret i Kastlösta ser också till att det finns mat att tillgå. Det finns ett tiotal glada fågelskådare bland villorna, en av dem är Anders Collin.

– Det är ju som en förmån att en sån här liten gäst kommer och hälsar på vid jul, den har setts på min tomt och det är ett extra plus, säger han.

Men är det en vildfågel?

– Det går inte riktigt att veta, men den har alla kriterier för att uppträda vilt. Den har också setts på flera ställen runt om i Kastlösa, säger Anders Collin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.