Det traditionella luciatåget gjordes om och blev grunden för ett större arbete om värdegrund. Foto: Privat

Luciatåget blev arena för värdegrunder – nu prisas skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skansenskolan i Mörbylånga tilldelas under fredagen Pelle Svanslös Våga vara snäll-stipendium. Bakgrunden är arbetet med ett ovanligt Luciatåg.

För fem år sedan fick musikläraren på skolan, Moa Lund, frågan om killar kunde vara lucia. Hon skickade då tillbaka frågan till eleverna som ställt den och det ledde till en lång diskussion.

– Jag insåg att det var inte en diskussion som vi klarade av på fem minuter utan vi bestämde att luciatåget skulle ha temat normer och genus, säger Moa Lund.

Efter första året med ett luciatåg som tar upp frågor från skolans värdegrundsarbete var viljan stor från eleverna att fortsätta på samma bana.

– Man lär känna varandra på en annan nivå när  man pratar om så stora problem som både man själv och andra har, säger Linnea Larsson.

Inte bestämt tema än

Temat för årets lucia är inte bestämt men intresset är stort för att vara med.

– Det brukar vara mellan 100 och 150 personer som vill vara med. Men helst ska det inte vara fler än hundra eftersom det blir för brandfarligt med så många levande ljus, säger Moa Lund.

Signe Abramsson är med för andra gången i luciatåget och tycker det är både roligt och givande.

– Det blir speciellt eftersom vi själva sätter temat för det och man blir också väldigt rörd av allas berättelser när man är med.

Delas ut i Stockholm

Under fredagen delas Våga vara snäll-stipendiet ut i Stockholm. Då är Skansenskolan en av två som får ta emot stipendiet för sitt arbete med Pelle Svanslös grundvärderingar om allas lika värde.

– Jag är så stolt och hedrad över detta. Att jag lyckades förmedla elevernas tankar och engagemang kring detta så bra att vi blev utvalda, säger Moa Lund.

Stipendiet består av en summa pengar som kommer gå till årets luciashow.

Musikläraren Moa Lund ligger bakom Skansenskolans värdeladdade luciatåg Foto: SVT

Våga vara snäll-stipendiet

Med anledning av Pelle Svanslös 75-årsjubileum instiftade bolaget som äger rättigheterna till Pelle Svanslös ett stipendium. ”Våga vara snäll-stipendiet” delas ut till någon eller några som har gjort utmärkande insatser för framför allt barns lika värde och kan sökas av till exempel förskolor och pedagoger.

Våga Vara Snäll-stipendiet delas ut den 12 oktober varje år, på Pelle Svanslös skapare, Gösta Knutssons födelsedag.

Särskilt ska kommunala eller privata förskolor – anställda, klasser eller organisationen – och personer knutna till dem uppmärksammas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.