”Det ökande våldet i samhället i allmänhet och i skolan i synnerhet är en farlig utveckling som måste vändas med all kraft”, skriver Åsa Fahlén. Foto: Anders Wiklund/TT

Anmälningarna om hot och våld på skolor ökar

Publicerad

Under 2018 anmäldes 31 fall av hot och våld inom skolan i Kalmar och Kronobergs län. Och rikstrenden är tydlig, antalet anmälningar ökar stadigt. Fjolårets facit blev 845.

Under förra året anmäldes 54 händelser där kniv eller vapenliknande föremål, såsom t.ex soft air guns, använts. Det är det högsta antal som kommit in till Arbetsmiljöverket de senaste fem åren.

Sedan 2014 har det kommit in över 3 000 anmälningar om hot och våld från förskoleklasser, grundskolor och gymnasium. Men siffran är svårtolkad. Det går nämligen inte att säga om det är situationen på skolorna som har blivit värre eller om det är en ökad anmälningsbenägenhet som ligger bakom.

– Vi vet inte varför det ökat. Siffrorna talar lite olika språk. Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakade av hot och våld har inte ökat, utan där har siffrorna sett ut på samma sätt de senaste 15 åren. Men man kan inte heller med den grunden säga att våldet inte ökar. Dessutom tror vi att det finns ett mörkertal, säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Kräver förbättringar  

Han poängterar dock att det förebyggande arbetet med hot och våld måste bli bättre.

– Man behöver undersöka vilka risker som finns i verksamheten, säkerhetsrutiner, bedöma om det behövs utbildning och finnas information om hur man ska agera.

Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén håller med om att skolorna måste bli bättre på att arbeta med de här frågorna.

– När man pratar med andra personer i samhället så tror dom inte det är sant. Inte sjutton skulle man acceptera att folk slåss ute i korridoren eller att någon kallar dig nedsättande saker på något annat jobb. Men på något sätt så gör man det i skolan, säger hon.

Så gjorde vi sammanställningen:

SVT har gått igenom alla anmälningar som kommit in till Arbetsmiljöverket från 2014 till terminsslut 2018 om hot och våld i skolan. Anmälningarna gäller hot och våld mellan elever och mellan elever och skolpersonal. Totalt är det 3443 stycken.

Bland dem har vi speciellt tittat på anmälningar där knivar eller vapenliknande föremål förekommit. Vi hittade 224 sådana anmälningar under perioden.

Urvalet är förskoleklasser, grundskolor och gymnasieskolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.