Arkivbild. Foto: ULF PALM/TT

Småländska sågarbetare kan gå tillbaka till jobbet

Uppdaterad
Publicerad
Flera småländska sågbruk fick minska produktionen rejält och permittera personal när coronakrisen slog till. Men nu kan runt 100 sågarbetare böja traska till jobbet igen – tack vare hemmafixare och öppningen av den brittiska ekonomin.

– Marknaden dog inte, men den gick ner kraftigt i vissa delar, säger Jörgen Lindquist, affärområdeschef på Södra wood, om coronakrisen.

Efterfrågan ökar igen

Resultatet blev att ett 40-tal anställda på sågverket i Orrefors blev permitterade och att sågverket bara var igång tre dagar i veckan.

Men nu ser Södra ett ljus i coronatunneln, efterfrågan rör sig stadigt uppåt. Förklaringen är att den engelska marknaden öppnar upp – och att efterfrågan från bygghandeln har ökat kraftigt.

– Många är hemma och då passar man på att göra fint på huset eller bygga ett nytt trädäck, säger Jörgen Lindquist.

Startar upp igen

Från och med vecka 20 kommer sågverket i Orrefors kunna köra med full kapacitet – och de anställda kunna gå tillbaka till jobbet som normalt. Södra har också ett sågverk i Mönsterås och om trenden fortsätter tror Jörgen Lindquist att de anställda även ska kunna gå tillbaka till jobbet om några veckor.

Företaget Bergs Timber, som har sågverk i bland annat Vimmerby och Orrefors, ser samma trend. Där räknar man med att ett 50-tal permitterade och 15 visstidsanstälda kan gå tillbaka till jobbet redan 4 maj, enligt VD:n Peter Nilsson.

– Marknaden är långt ifrån normal, men vi tror att vi är igenom det värsta, säger Jörgen Lindquist, på Södra wood.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer