Bilden är ett montage. Foto: SVT/TT

Övergav hundvalp i skogen – döms för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En januarieftermiddag i fjol fick en kvinna i Alvesta kommun syn på en hund springandes ute på en åker. Hunden, som var kraftigt undernärd och rädd, visade sig ha övergetts ute i skogen av sina nya ägare som ångrat köpet. Nu döms de för djurplågeri.

En kvinna och man i 40-årsåldern köpte i januari förra året en sex månader gammal amstaffvalp av en uppfödare i Växjö kommun. Men kort efter köpet ångrade de sig, eftersom de inte var förberedda på att hunden ännu inte var rumsren och för de menat att hunden huggit mot ett barn.

Uppgifterna går isär

Paret har i förhör sagt att de lade upp en försäljningsannons på en köpsajt och därefter körde hunden till en ny köpare. Men de har inte kunnat lämna några uppgifter om köparen och deras uppgifter går isär. Dessutom erkände kvinnan i det första polisförhöret att hunden lämnats i skogen, även om hon senare drog tillbaka erkännandet.

Växjö tingsrätt fastslår därför att paret övergett valpen utan foder, vatten eller tillsyn.

Extremt undernärd

Efter att hunden hittats av en privatperson i Alvesta kommun konstaterade en veterinär att den var uttorkad och kraftigt undernärd. På en bedömningsskala för hull, där en etta är extremt utmärglad låg valpen på en tvåa.

Tingsrätten anser att kvinnan och mannen utsatt hunden för lidande och de båda döms för djurplågeri till 100 dagsböter, på totalt 7 000 kronor vardera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.