Övervakade och utskällda

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar beskriver en arbetsplats där ledningen på djurparken utnyttjar unga anställda, ovana vid att bevaka sina rättigheter.

Det är många sommarjobbare som hör av sig till Smålandsnytt och beskriver Ölands djurpark som en arbetsplats där de är ständigt övervakade, utskällda och aldrig får veta när de ska jobba.

– Man är ju rädd, det är många som är rädda för att bli utskällda, för att göra fel. Vilket är konstigt eftersom man knappt vet vad man ska göra, säger en tjej som har jobbat på parken i sommar.

Solskensavtal
Bilden som ungdomarna målar upp bekräftas av fackets hjälptelefon som drivs av LO. De har fått in många samtal från Ölands djurpark den här sommaren. Samtalen har handlat mycket om felaktiga löner och om jobb som bara finns när solen skiner.

– Det händer ju ofta, fler gånger i veckan, att de skickar hem folk. När det regnade en gång så skickade de hem mer än hälften. De kan bara cykla förbi och säga ”Jaha, här var ni fyra personer ni får bara vara två kvar, två får gå hem och ni får själva välja vilka”, berättar en sommarjobbare.

Kameror överallt
Att ungdomarna dessutom var kameraövervakade förstod de genom att de fick utskällningar för saker som de hade gjort när arbetsledningen inte fanns på plats.

När Smålandsnytt beger sig till djurparken dröjer det inte länge förrän vi ser kamerorna. De finns i chokladhjulen, glasskioskerna och i gatuköken.

– Det är ofta så att man inte vet att man gör fel, men så får man veta det genom att man får en ordentlig utskällning i stället.

Utnyttjar ungdomar
Det sommarjobbarna som vi pratar med beskriver är en arbetsplats som utnyttjar det faktum att de anställda är unga och ovana vid att bevaka sina rättigheter vad gäller löner och arbetstider.

– Det känns som att de kör ett fulspel, att de försöker att köra på med låga löner och att skicka hem folk. De nämner ingenting om att man kan säga nej så tjänar de några tusenlappar extra.

Fotnot: Ingen av de tio ungdomarna som Smålandsnytt varit i kontakt med vill framträda med namn då de är oroliga att bli stämplade som bråkmakare på orten.

Har du liknande erfarenheter av ett sommarjobb? Mejla oss på smalandsnytt@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet