Efter att föreningen Palladiums vänner gått i konkurs är framtiden nu oviss för anrika biografen Palladium i Växjö, som byggdes 1925. Foto: SVT

Konkurs hotar biografens framtid

Publicerad

Just nu värderas de inventarier som finns på biografen Palladium. Det handlar till exempel om ljud- och ljusbord. Allt ska säljas för att täcka de skulder konkursdrabbade Palladiums vänner lämnar efter sig.

Det var i slutet av året som föreningen Palladiums vänner begärde sig själva i konkurs sedan förhandlingarna med Folkets bio brutit samman. Något som bland andra Smålandsposten berättat om.

Den ideella föreningen Palladiums vänner har skött driften av kulturhuset Palladium i Växjö sedan 2001. Folkets bio har återkommande visat film på Palladium tre gånger i veckan och det var när Palladiums vänner och Folkets bio inte kunde komma överens om ett nytt hyresavtal som Palladiums vänner begärde sig själva i konkurs.

Ska sälja inventarier på Palladium

Palladiums vänner har nu i sin tur hyresskulder till fastighetsbolaget Petri fastigheter, som äger den fastighet Palladium ligger i. Det är för att få in pengar till den skulden som konkursförvaltaren Johan Wänersjö nu fått i uppgift att sälja de inventarier i lokalen som tillhör Palladiums vänner.

– Just nu värderas inventarierna av en värderingsman. Det handlar till exempel om ljud- och ljusbord. Utrustning som till exempel säkert skulle vara av intresse för någon som eventuellt skulle vilja ta över verksamheten efter Palladiums vänner, säger Johan Wänersjö till SVT Nyheter Småland.

Måste hitta lösning inom några veckor

Enligt Johan Wänersjö vill både han och fastighetsägaren helst hitta någon som tar över verksamheten efter Palladiums vänner.

– Det vore fantastiskt. Det är några stycken intresserade som har hört av sig. I slutändan är det fastighetsägaren som bestämmer vem han eller hon vill hyra ut till.

– För mig är det inte jättebråttom att sälja av inventarierna. Men det går inte att vänta i månader, det handlar snarare om veckor, säger Johan Wänersjö.

Han berättar också att för dem som har fordringar på Palladiums vänner kommer det att ta några månader innan det står klart hur stor del de kommer att få tillbaka ur konkursboet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer