Foto: Scanpix

På 70-talet rasade plantgiftsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Hormoslyr användes för att hålla borta sly på kalhyggen – men förbjöds då det fanns misstankar om att preparatet kunde orsaka cancer och fosterskador.

På 70-talet kämpade flera aktivistgrupper för att förbjuda medlet Hormoslyr. Hormoslyr togs fram när lövslyet ställde till problem på kalhyggen, och hade mycket bra effekt. Slyplantorna växte helt enkelt ihjäl sig.

Men i takt med att skadeväxterna försvann så började också de som jobbade med medlet att drabbas av en ovanlig typ av cancer, och en opinion mot medlet växte fram i Sverige.

Drack Hormosalyr

Tillverkaren BT kemi i Teckomatorp hävdade hela tiden att medlet var ofarligt. För att visa det framträdde  BT Kemis danske vd Lars Foss i ett uppmärksammat TV-inslag 1975, där han drack ett glas Hormoslyr. Rykten om att Lars Foss kort efter inslaget dog i cancer har spridits, men faktum är att Foss avled först 2007, då 83 år gammal.

Aktivisterna gick dock segrande ur kampen och 1977 förbjöd sveriges riksdag bekämpningsmedel med fenixsyran 2,4,5-T i det svenska skogsbruket.

BT Kemi-affären räknas idag som en av sveriges stora miljöskandaler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.