Fiske i Växjösjön Foto: SVT

Nu ska fisken som förstör vattnet bort

Publicerad

Växjösjöarna är starkt påverkade av övergödning och kraftig algblomning. Nu ska problemet bekämpas med hjälp av flitigt fiske.

– Det här sjösystemet innehåller de mest övergödda sjöarna i de här trakterna, berättar Andreas Hedrén som är sjö- och vattenmiljöansvarig på Växjö kommun, när vi hoppar i båten på väg ut på fisketur – mitt i stan.

Vitfisken är boven

Vi är ute på Växjösjön för att vittja näten som lagts ut av Växjö kommun i ett fiskeprojekt som ska förbättra vattenkvaliteten i stadssjöarna. Med start förra veckan och 40 dagar framåt kommer det att fiskas varje dag i Trummen och Växjösjön. Och det är vitfisken man är ute efter.

– Målsättningen är att under ett års tid i varje sjö ta bort 80 procent av vitfiskbeståndet, säger Andreas Hedrén.

Braxen och mört är den vitfisk som är det största hotet mot djurplankton vars främsta uppgift är att reglera algblomningen. Genom att intensivfiska vitfisken under en begränsad period hoppas kommunen på att förbättra vattenkvaliteten, så kallat reduktionsfiske.

Åtta ton i varje sjö

– Vi tar upp några hundra kilo varje dag. I dag verkar det bli uppåt 500 kilo, och då är det inte ens bästa tiden för mörtfiske ännu, säger Andreas Hedrén.

Han hoppas på att ta upp åtta ton vitfisk i vardera sjö under projektet som avslutas på nationaldagen.

När tror du man kan se resultat av ert arbete?

– Det kan bli ett ganska snabbt resultat. Om vi tar upp så mycket vitfisk som vi har som målsättning så kan vi nog se ett resultat med bättre vattenkvalitet redan om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.