Konstnären Susanna Arwin och hennes skulptur av ”Väsktanten”. Foto: Susanna Arwin

På lördag invigs väskstatyn i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

På lördag avtäcks konstnären Susanna Arwins uppmärksammade skulptur ”Med handväskan som vapen” i Alingsås.

Statyns nuvarande ägare, Maria Levin, Joakim Levin och Palle Stenberg, skänker verket till kommunen de alla har rötter i.

– Skulpturen hyllar det personliga modet och civilkurage och även om det finns alternativa synsätt så är det så som allmänheten i gemen betraktar verket. Det är jag övertygad om, säger Alingsås Kulturchef Johan Edgren i ett pressmeddelande.

Tantstatyn i Växjö

Konstnären Susanna Arwin ligger bakom verket och har inspirerats av Hans Runessons fotografi från en nazistdemonstration i Växjö 1985. Statyn, som blivit en symbol mot högerextremism, har skapat stor debatt och flera kommuner har tackat nej till att köpa eller ta emot den.

Har vållat debatt

I Växjö blev det flitigt debatt efter att politikerna röstat mot en tantstaty. Följderna blev att folk i protest hängde handväskor på statyer runt om i stan.

Invigningen i Alingsås äger rum på lördag klockan 16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet