Foto: SVT

Mer pengar i den nya serien

Publicerad

Det kan bli en rejäl påökning till de båda småländska nybakade allsvenska lagen från Elitfotboll dam, EFD, nästa år. Årets allsvenska lag har fått drygt 600 000 kronor i snitt, att jämföra med snittbeloppet för lagen i elitettan som varit på drygt 300 000 kronor.

Elitfotboll dam är den organisation som fördelar alla sponsorpengar ut till lagen. Principen är att de lag som får mest pengar är de som rankas högt för att vara aktiva i olika utvecklingsprojekt inom damfotbollen. Viktigast är att ligga väl framme när det gäller spelutveckling och satsning på flickor 15-19 år.

– Båda Smålandslagen har fått mer pengar än snittet när de legat i Elitettan, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för EFD. De är aktiva och deltar i olika projekt och båda har haft F 19-lag, där Växjö kom till slutspel.

Av 26 lag i elitettan har Växjö rankats tia och Kalmar som nummer femton på den rankning som utgör grund för fördelningen av pengar.

Av hela potten går 60 procent till de allsvenska lagen och 40 procent till lagen i elitettan. Hur stor den blir för 2018 är ännu inte klart. Det lag som fått mest i allsvenskan i år fick nästan en miljon, medan laget som fick minst fick nöja sig med drygt 400 000 kronor.

Behövs pengar

Vad som är helt säkert redan nu är att det behövs mycket pengar för att spela i allsvenskan. Det bekräftar Mats Larlind, tävlingskonsulent på Smålands fotbollförbund.

– Det kräva en rejäl höjning av omsättningen om man ska gå hela vägen, säger han. Samtidigt är det ju fortfarande så i damfotbollen att man kan spela i högsta serien även med en lägre omsättning, vilket är väldigt roligt.

För topplagen gäller att nästan alla spelare är proffs och för att ha råd med det krävs stora resurser och betydligt mer pengar än de som fördelas av EFD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.