I jämförelse med övriga Europa ligger svenskarnas äggkonsumtion på en nivå något över medel. I genomsnitt äter vi cirka 200 ägg per person och år. Konsumtionen kulminerar under påskaftonskvällen då det beräknas gå åt så mycket som sex miljoner ägg i timmen.
Påsken en höjdpunkt för gårdarna
Vanja Linnebjörke säljer dagsfärska ägg i en gårdsbutik utanför Lenhovda. Hon berättar att påskhelgen märks av tydligt.
– Det är full rusch och man får springa och fylla på med nya ägg hela tiden. Jämfört med en ”vanlig” vecka säljer vi utan tvekan det dubbla. På påsk ska man äta ägg och det märks att människor håller på traditionen, och det tycker vi är jätteroligt, säger hon.
Även på Öland tycker man om ägg. Agne Thuresson är chef för en gård utanför Åkerby och Lopperstad.
– Påsken är årets höjdpunkt för oss! I vanlig ordning ökar försäljningen med ungefär 50 procent veckorna innan påsk, säger han.
Hönorna kan inte ställa om bara för att äggkonsumtionen ökar och då blir det viktigt att planera, säger Agne Thuresson.
– Vi har redan nästa års påsk planerad. Visst kan det hända att det blir lite knappt på slutet men än så länge har ingen av våra kunder behövt fira påsk utan ägg.
Agne Thuresson har också en teori om varför vi äter så mycket ägg på påsken.
– Förr värpte inte hönsen så mycket på vintern och då blev påsk den första högtiden på året då man kunde äta färska ägg. Vad gäller just nu så ligger ägg i tiden. De är både nyttiga och lättlagade!
En välkommen festlighet
Men det är inte hela förklaringen. Enligt branschorganisationen Svenska ägg vet tre av fyra svenskar inte varför vi äter just ägg till påsk.
Redan i det gamla Egypten fyllde man målade ägg med gåvor och inom kristendomen anses ägget vara en symbol för liv och Jesus uppståndelse på påskdagen.
Under den 40 dagar långa fastan var det förbjudet att äta ägg och då blev maten efteråt en välkommen festlighet.
Populärt i påsk
- Nästan hälften av svenskarna äter ägg till påskfrukost
- En normal helg äter svensken i genomsnitt 2,1 kokta ägg. Under påskhelgen ökar snittkonsumtionen till 4,1 kokta ägg.
- 74 procent äter ägg med något tillbehör (till exempel majonäs och räkor) under påsk.
- 44 procent tycker att det perfekta ägget har krämig gula och fast vita. 30 procent vill ha det hårdkokt och resten föredrar löskokta ägg.
- Vill du servera något mer ovanligt till påsk så är äggtoddy en glömd delikatess som bara 4 procent av svenskarna brukar avnjuta.
Källa: Svenska ägg