Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Patient avled – utredning om fördröjd cancervård lades ner

Publicerad

En kvinna i Oskarshamn anmälde vården då hon ansåg att hon fått vänta länge på utredning och behandling av sin cancerdiagnos. Kvinnan är nu avliden och Inspektionen för vård och omsorg lägger ner utredningen.

Kvinnan menade att utredningstiden hade påverkat hennes cancersjukdom negativt och att utredning och behandling tog alldeles för lång tid.

Lång väntan

Kvinnan opererades för sin cancer men vid ett läkarbesök i slutet av 2015 upptäcktes att sjukdomen kommit tillbaka. Från läkarbesöket i november 2015 dröjde utredningen till september 2016.

Kvinnan skrev i sin anmälan att tumören växt sig större under väntetiden. Kvinnan beskrev ett svårt psykiskt lidande utan att veta vart eller när behandlingen skulle påbörjas.

Utredningen avskriven

Hon var också kritisk till remisshanteringen mellan Kalmar och Oskarshamns sjukhus, något som ytterligare fördröjde handläggningen.

Kvinnan anmälde Kirurgikliniken vid Kalmar sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Men nu när kvinnan alltså avlidit väljer IVO att lägga ner utredningen.

Anmälan gjordes i början av 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer