Patienter ska kunna ta blodprovet hemma

Publicerad

Kalmar läns landsting blir nu tvåa i landet med att införa en mätutrustning för blodprovskontroller i det egna hemmet för personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel för att förebygga stroke och blodproppar.

De som äter blodförtunnande medicin kontrollerar sina värden på sjukhuset minst en gång i månaden.

Men det finns många fördelar med att själv kunna göra sina blodprovskontroller. Man kan testa sig oftare och därmed själv förebygga stroke och proppar, och slipper ta ledigt från arbetet för att besöka vårdcentralen. Med en egen utrustning räcker det att besöka sjukhuset två gånger om året för att mäta sina värden.

– Det vore guld värt att få hem en sådan mätutrustning. Jag kan mäta mina värden när som helst, och ta med mig apparaten när jag reser bort. Jag kan själv ta ansvar för min sjukdom och behöver inte belasta vården så ofta, säger Anna-Karin Treml-Wänehag.

Livslång behandling

Anna-Karin Treml-Wänehag har drabbats av flera blodproppar genom åren. Hon står på livslång behandling av blodförtunnande medicin, och ser fram emot ett beslut från landstinget i Kalmar om inköp av mätutrustning för hemmabruk Beslutet ska komma i början av mars.

– Frågan är om landstinget vill betala hela kostnaden på runt sextusen kronor för varje utrustning. Många har inte råd att betala själva, säger Anna-Karin Treml-Wänehag.

Dyr utrustning

Miljöpartiets landstingsråd i Kalmar, Jessica Rydell säger så här:

– Vi har politisk majoritet i frågan, men vi måste också titta på kostnaderna inför nästa budget.

Jag skulle vilja starta ett pilotprojekt till en början. Utrustningen är ganska dyr, men vi kan prova den på en del av patienterna, säger Jessica Rydell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.