Det är oklart om några känsliga uppgifter läckt efter IT-attacken. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Patientuppgifter kan ha stulits i cyberattack

Publicerad

Region Kalmar befarar att patienters personuppgifter har blivit röjda. Detta sen ett tyskt företag som tillverkar hjälpmedel har utsatts för en IT-attack.

Företaget Medi tillverkar bland annat kompressionshjälpmedel för patienter, och levererar till flera av landets regioner. Men den som besökt företagets hemsida den gångna veckan har mötts av texten: Tyvärr, Medi har blivit utsatt för en cyberattack.

Det ska ha varit för två veckor sedan som företagets morderbolag i Tyskland utsattes för ett dataintrång, där utomstående fått tillgång till företagets data.

Mycket allvarlig händelse

Nu har region Kalmar fått information om att obehöriga kan ha fått tillgång till personuppgifter kopplade till Region Kalmar. Därför anmäls händelsen nu till Integritetsskyddsmyndigheten, skriver regionen i ett pressmeddelande.

I anmälan beskrivs händelsen som ”mycket allvarlig”.

Kroppsmått

I de ordrar som regionen skickat till företaget finns uppgifter om patienters namn, adress och kroppsmått, uppger Jörgen Rolf, chef på hjälpmedelsverksamheten i Region Kalmar.

Det bekräftas av Alexander Schulat, vd på Medi Sweden. Kroppsmåtten handlar framför allt om ben- och armmått.

– Vi vet inte med säkerhet om något stulits, men det kan inte heller uteslutas, säger han.

Det är oklart hur många patienters uppgifter som är utsatta för risk. Händelsen utreds samtidigt av tysk polis, uppger Alexander Schulat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer