Foto: TT

Personal i förskolan erbjuds snabbspår på LNU

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitet startar nu en snabbväg för att öka kompetensen hos redan etablerad personal på förskolan.

– Kommunerna har ju ett stort behov av att utbilda förskollärare, men det är knepigt för man vill inte tappa de som redan är på förskolan idag, säger Stefan Lund, dekan för Nämnden för lärarutbildning på Linnéuniversitet.

Stefan Lund är dekan för Nämnden för lärarutbildning på Linnéuniversitet. Foto: Hasse Holmberg/Privat

Det är många olika personer som söker det nuvarande förskollärarprogrammet på Linnéuniversitet. Där blandas studenter som har lång erfarenhet med de som aldrig har testat på yrket. Men till hösten 2019 sätter alltså ett särskilt nischat program igång där personer som har mer erfarenhet kan få en tydligare ingång och kvalitet på utbildningen.

– Vi behöver hitta en mer homogen studentgrupp så alla känner sig hemma, säger Stefan Lund.

Yrket ställer högre krav

Det nya programmet är ett år kortare än den vanliga förskollärarutbildningen och riktar sig mot de som har minst fem års arbetslivserfarenhet från förskola. Stefan Lund tycker att det är viktigt med vidareutbildning.

– Det krävs högre kompetens att jobba på förskolan idag, så det ställer också högre krav på de redan verksamma pedagogerna, vilket vi vill bidra med genom att utbilda så många som vi kan, säger Stefan Lund.

Förkortat Förskoleprogram i regionen

• Ett år tillgodoräknas från tidigare yrkeserfarenhet inom förskola

• Distansutbildning på 75%

• Sökande behöver 5 års erfarenhet från arbete i förskola

• Ansökningstiden är 15 februari – 15 mars, 90 personer tas in

• Studierna börjar hösten 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.