Kostnaderna för föreningen Hemlösa katter Kalmar ökar i takt med att allt fler katter lämnas. Hör Alexander från föreningen berätta. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Katter lämnas när restriktionerna lättar: ”Hjärtlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Hemlösa Katter Kalmar märker av pandemin på ett oväntat sätt. Nu när pandemirestriktionerna lättat är katterna inte lika behövda och lämnas av sina ägare.

Föreningen består av ett nätverk av frivilliga som hjälper skadade eller hemlösa katter till veterinär och till nytt boende. 

Verksamheten sker i hela den södra delen av Kalmar län och har tillstånd från Länsstyrelsen. Föreningen bedriver inget katthem, utan förlitar sig på stödfamiljer som tar om hand om katterna i väntan på att ett “riktigt” hem ska dyka upp. 

– Problemet i år är som alla somrar: det finns fler katter än vad det finns hem som kan ta emot, säger Alexander på Hemlösa Katter Kalmar.

Stora veterinärskostnader

I väntan på utplacering står föreningen för stöd och veterinärkostnader, som varje månad uppgår till uppemot 70 000 kronor. 

Pengar som är svårt att få ihop. Denna månaden klarade föreningen att betala räkningarna efter en kampanj på sociala medier. 

– Det är en strid ström av ärenden hela tiden, och så har det varit hela året. Normalt sett är det helt lugnt januari, februari och mars, men i år har det varit fullt ös sedan den 1 januari, säger Alexander.

Den förvildade och hemlösa kattmamman Elsa undersöks av veterinär. Hemlösa Katter Kalmar har veterinärsräkningar på 60-70 000 kronor varje månad. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Pandemin sätter spår

Han har också märkt en tendens att betydligt fler vuxna, tama katter måste tas om hand. Det kan vara en trist effekt av pandemin. 

– Vi misstänker det. Normalt har vi väldigt mycket förvildade katter, det är det nu också – men i år det är fler tama katter än vad vi är vara vid. Man kan tänka sig att folk tagit in en katt under pandemin, men sedan har restriktionerna lättat och man lämnar katten vind för våg, säger Alexander på Hemlösa Katter Kalmar. 

Vad säger du om det? 

– Fruktansvärt! I mitt tycke är det ganska hjärtlöst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.